SABLOONA

Kuva 1, Kaksivaiheinen sabloona: Byron Dalton, Clifford Carlson, Practical Plastering and related subjects. 1937, s. 75.

 
Ylläolevassa piirroksessa on kuvattu ikkunan kaareva yläsmyygi, johon on rapattu koristeellinen lista. Kyseessä on ns. kolmen pisteen elliptinen kaari, koska kaarella ei ole pelkästään yhtä keskipistettä vaan kolme. Ikkunasmyygiä ympäröivien alueiden tulisi tässä vaiheessa olla rapatut lopullisiin mittoihin ja muotoihin. Työnä tällaisen kaaren rappaus on tarkkuutta ja kärsivällisyyttä vaativa taidonnäyte.

Ensin rapataan listan sektorit A-D ja B-E (keskipiste X), jotta saadaan oikea linja isolle kaarelle D-C-E, jonka keskipiste on O. Molempia keskipisteitä varten on asennettu omat poikkipuunsa. Kun sektorit A-D ja B-E on rapattu, voidaan sabloona lukita (nail #2 asennetaaan paikoilleen) ja sabloona on valmis laajan kaaren D-C-E rappausta varten. Lukitsemiseen voidaan käyttää vaikka siipimutteria. Kuvassa on esitelty erittäin nerokas kaksiosainen heiluri, jolloin vältytään kahden erillisen sabloonan käytöltä. Oikeassa laidassa (Fig. 12 A) on kuvattu sama tilanne sivulta.

Huomaa, että rappaustyön vaiheet eri sektoreilla tapahtuvat aina saman päivän aikana. Rappauslista tehdään aina kolmikerrosrappauksena. Viimeiseen täyttörappaus laastiin voidaan lisätä jonkin verran hienolaastia, jolloin pintarappauksen pohjasta saadaan riittävän tasainen. Ennen hienolaastin levitystä sabloonaa ajetaan sen normaalin ajosuunnan vastaisesti, jotta saadaan tilaa hienolaastille. Listarappausta tehdessä laasti ei saa missään vaiheessa kuivua kokonaan, muutoin vaarana on epäyhtenäinen rakenne.

 

Kuva 2, Listasabloona: Byron Dalton, Clifford Carlson, Practical Plastering and related subjects. 1937, s. 72.

Kuvassa 2 on esitelty tyypillinen listasabloona. Ohjurilautoja (strip) voi olla joko yksi tai kaksi kappaletta. Kahta käytetään usein silloin, jos yläpuolisen ohjurilaudan käyttö ei jostakin syystä ole mahdollista. Kuvan sabloonan oikea vetosuunta on vasemmalta oikealle (koska pelti on asennettu sabloonan vasemmalle puolelle). Vinotukia, jotka samalla toimivat kädensijoina, voi olla yksi tai kaksi.

 

Katso ylläoleva video räystäslistan shabloonarappauksesta Helsingin Julkisivurappaus Oy:n työmaalla Laivastokatu 6

 

 
Viereisessä kuvassa on esitetty yksinkertainen pyöreän koristekuvion rappaukseen tarkoitettu sabloona. Mallivetolauta kiinnitetään ympyrän, joka voi olla joko kovera (yleisempi) tai kupera, keskipisteeseen esim. naulalla tai kiila-ankkurilla.
 
  Kuva 3, Ympyräsabloona: Byron Dalton, Clifford Carlson, Practical Plastering and related subjects. 1937, s. 22.
   
Katso ylläoleva video pyöreän koristeen shabloonarappauksesta Helsingin Julkisivurappaus Oy:n työmaalla Humalistokatu 5, 2007.
 
Katso ylläoleva video pystyurituksen teosta Helsingin Julkisivurappaus Oy:n työmaalla Iso Roobertinkatu 17-19, 2009.
COPYRIGHT HELSINGIN JULKISIVURAPPAUS OY 2014/ Jukka Kinnunen www.julkisivu.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.