RESEPTIPANKKI
 

 

 

 

 

IKKUNAKITTI (500 g):

 

- 100 g kylmäpuristettua pellavaöljyä

- 400 g hienojakoista liitua

Sekoita öljy ja liitujauho keskenään. Anna sekoituksen levätä yön yli. Lisää seuraavana päivänä hieman liitua ja sekoita kunnolla taikinamaiseksi. Voit sekoittaa joukkoon chilijauhetta tai pippuria jotta linnut eivät niin helposti syö kittiäsi. Nyt ikkunakitti on valmis. Voit levittää ikkunakitin esim. kapealla pakkelilastalla, viimeistely rst-kittiveitsellä.

 

PELLAVAÖLJYMAALI:

Perinteinen pellavaöljymaali, jonka liuottimeksi ohentamiseen käy lakkabensiini tai tärpätti. Sopii puupintojen maalaamiseen sisällä ja ulkona.

- 700 g keitettyä kylmäpuristettua pellavaöljyä eli vernissaa

- 1 kg sinkkivalkoista

- 200 g titaanivalkoista

Sekoita ensin pieni määrä pellavaöljyä ja pigmenttiä pastaksi. Sekoita saatu pasta loppuun pellavaöljyyn. Tästä on lopputuloksena valkoinen peruspellavaöljymaali. Se voidaan pigmentoida sekoittamalla pigmenttiä pieneen määrään perusmaalia ja saatu seos sekoitetaan loppuun peruspellavaöljymaaliin. Kuivia pigmenttejä ei voi suoraan sekoittaa perusmaaliin vaan ne täytyy aina ensin luiottaa. Valmiina saatavan väripastan voit sensijaan sekoittaa suoraan perusmaaliin.

 

MUNATEMPERA:

Perinteinen, edullinen ja luontoystävällinen maali sisäkäyttöön.

- yksi tilavuusosa kanamunaa

- yksi tilavuusosa keitettyä pellavaöljyä (tai yksi tilavuusosa seosta jossa puolet vernissaa ja puolet hartsiliuosta, eli 1/6 kumpaakin)

- yksi tilavuusosa vettä

Vispaa kananmuna sekaisin, lisää siihen pellavaöljy (tai pellavaöljy/hartsiliuos) ja lopuksi vesi vähitellen. Lopputulos on perusmunatempera. Sekoita ensin pieni määrä perusmunatemperaa ja pigmenttiä pastaksi. Sekoita saatu pasta loppuun munatemperaan. Siivilöi tiheän seulan läpi (esim. nailonsukka). Säilytä jääkaapissa. Kuivuminen nopeata, mutta lopullinen kovettuminen vie ainakin pari viikkoa, lopuksi harjaa pehmeällä harjalla. Kestävä lopputulos.

 

LIIMAVÄRI:

Perinteisesti käytetty sisätiloissa seinissä ja katoissa. Kestää hyvin kosteudenvaihteluja.

- 10 kg liitujauhoa

- 5 ltr vettä

- 200 g selluloosaliimaa

- 5 ltr vettä

Mittaa 5 litraa vettä esim. ämpäriin. Kaada liitujauhe veteen. Älä sekoita. Liitujauhe pysyttelee veden pinnalla. Anna olla yön yli. Sekoita selluloosaliima viiteen litraan vettä. Sekoita hyvin. Kaada saatu seos liitujauheseokseen ja sekoita perusteellisesti. Väri on valmis käytettäväksi. Maalaa märkää märälle-menetelmällä.

 

LIIMAVÄRI HELMILIIMALLA:

Klassinen liimaväri jossa sideaineena helmiliima, joka on eräänlainen luuliima.

- 10 kg liitujauhoa

- 5 ltr vettä

- 200 g helmiliimaa (luuliimaa)

Mittaa 5 litraa vettä esim. ämpäriin. Kaada liitujauhe veteen. Älä sekoita. Liitujauhe pysyttelee veden pinnalla. Anna olla yön yli. Laita helmiliima (luuliima) lasiseen tai rst-astiaan. Laita vettä astiaan niin että liima juuri peittyy veden alle. Liimaseoksen annetaan olla yön yli. Liimaseos lämmitetään liuokseksi vesihauteessa 50-60 asteiseksi. Sekoita liima- ja liituseos keskenään. Liituseos voi olla sekoitettaessa noin 25 asteinen. Voidaan telata ja senjälkeen penslata.

 

MAALIA HÄRÄNVERESTÄ (Th. Lindquist 1976):

- häränverta 10 ltr.

- pellavaöljyä 2 ltr.

- punamultaa sekoitetaan niin paljon, että maali on sopivan paksu siveltäväksi. Maalin tulee olla "luistava", ei missään nimessä paksu. Työn aikana maalia on hämmennettävä melko usein, jotta värijauhe ei painu pohjaan. Maalaus kahdesti, jotta saadaan kestävä ja tasainen maalipinta.

 

MAALI VALOPETROOLISTA (Th. Lindquist 1976) :

- valopetroolia 10 ltr.

- vernissaa 2 ltr. (enemmänkin jos haluaa)

- punamultaa n. 3 kg

Maalin tulee olla "luistava", ei missään nimessä paksu. Työn aikana maalia on hämmennettävä melko usein, jotta värijauhe ei painu pohjaan. Maalaus kahdesti, jotta saadaan kestävä ja tasainen maalipinta.

 

PUNAMULTAMAALI:

Katso erillinen sivu >>

 

KALKKIMAALI:

Katso erillinen sivu >>

 

 

 

 

Copyright © HELSINGIN JULKISIVURAPPAUS OY 2014/Jukka Kinnunen www.julkisivu.com