Punamultamaali
 

 

 

 

 

Punamultamaali on edullinen ja ekologinen vaihtoehto puupintojen maalaukseen.

Punamultamaali vaatii hyvin imevän pohjan ja se sopii maalaamattomalle tai ennen keittomaalilla maalatulle puupinnalle. Se ei kuitenkaan sovellu pinnoille, jotka ovat aikaisemmin käsitelty öljy-, alkydi-, lateksi-, tms. maaleilla. Paras puupinta punamultamaalille on karkea sahalauta tai hirsipinta. Höylälautapinta voidaan maalata muutaman vuoden kuluttua, jolloin sen imukyky on parempi kuin uutena (ns. haristuminen). Höyläpinta voidaan myös karhentaa ennen maalausta esim. messinkisellä teräsharjalla tai hiekkapaperilla.

Punamultamaalissa käytettävän rautavihtrillin funktio on ärsyttää puun kuituja avaamaan kudoksensa, jolloin ainakin vihtrilliliuos pääsee tunkeutumaan niiden sisään.

Vaikka sateet ja tuulet pesevätkin vuosien kuluessa pinnalla olevan maalijauheen pois, jää huokosiin kuitenkin varsinaista maalia ja solujen sisälle rautasulfaattia, joka vähitellen hapettuu punaiseksi rautaoksidiksi.

Rautaoksidi antaa pinnalle melko ruosteisen sävyn ja lisäksi se estää puun pilaantumisen ja sammaleen kasvun. Rautavihtrillin sijasta voidaan käyttää kuparivihtrilliä, jolloin lopputulos on hieman ruskehtavampi. Keltamultaa käytettäessä rauta-/kuparivihtrilli korvataan sinkkivihtrillillä tai alunalla.

 

Suomen ehkä tunnetuinta punamultamaisemaa Porvoossa kuvattuna tammikuussa 2010.

 

Punamultamaalin resepti:

- 130 ltr vettä

- 6 kg rautavihtrilliä (rautasulfaattia)

- 12 kg hienoja ruisjauhoja

- 25 kg punamultaa

- 250 g suolaa

- 5 ltr vernissaa (keitettyä pellavaöljyä)

Punamultamaalin valmistus:

1. 110 ltr vettä kuumennetaan kiehuvaksi esim. tynnyrissä

2. Rautavihtrilli (myydään apteekissa tai Remox, n. 7.50 €/kg) lisätään kiehuvaan veteen

3. Ruisjauhot sekoitetaan 20 ltr kylmää vettä ja vatkataan kuumaan veteen.
Seosta keitetään (ei saa kiehua!) 2-3 tuntia koko ajan hämmentäen.

4. Vernissa lisätään

5. Punamulta ja suola lisätään vähitellen

6. Jäähdytetään, jonka jälkeen maali on valmis siveltäväksi. Maali on suositeltavaa käyttää viimeistään seuraavana päivänä. Pensseliksi soveltuu vaikka liisteriharja.

Joissakin resepteissä vernissan tilalla on käytetty maaliöljyä, jolloin maalin kuivuminen tapahtuu nopeammin. Mikäli halutaan lopputuloksen olevan heleänpunainen, voidaan maaliin lisätä loppuvaiheessa liitujauhoa (n. 5 kg ylläolevaa reseptiä käytettäessä)

 

Punamultamaalattua seinää Vuorikadulla Porvoossa.

 

Keittomaali (Th. Lindquist 1976):

2 1/2 kg rautavihtrilliä sulatetaan 50 ltr. kiehuvaan veteen. Seokseen lisätään 2 1/2 - 3 kg ruisjauhoja ja annetaan kiehua n. 15 min. hyvin hämmentäen, jonka jälkeen lisätään 10 kg punamultaa. Maalin annetaan kiehua 15 min. jolloin kaikki maali on valmis. Valmiiseen maaliin voidaan sekoittaa n. 5 - 10 % pellavaöljyä jos katsotaan sopivaksi. Maali peittää noin 5 - 7 neliötä/litra. Huomaa, että yleisesti maalin kiehumista ei suositella!

 

Valkoinen keittomaali:

- 50 ltr vettä

- 2 kg sinkkivihtrilliä

- 5 kg ruisjauhoja

- 10 kg litoponia (=sinkkisulfidi+bariumsulfaatti)

- 5 kg liitujauhoa (kalsiumkarbonaatti)

- 3 ltr vernissaa

Valkoisen keittomaalin valmistus:

1. Vesi, vihtrilli ja jauhot keitetään liisteriksi

2. Lisätään litoponi ja liitujauho (pigmentit). Keitetään 2 tuntia.

3. Lisätään vernissa

 

Keltamullalla käsiteltyä seinää. Porvoo 2010.

 

Copyright © HELSINGIN JULKISIVURAPPAUS OY 2014 www.julkisivu.com